shakshouka

Forums Bliski Wschód – Kuchnia shakshouka

Tagged: 

This topic contains 1 reply, has 2 voices, and was last updated by  Kinga 1 year, 4 months ago.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #1954

    tamar
    Keymaster

    Appendix do przepisu:

    Kuchnia orientalna

    W ramach wariacji na temat jajek sadzonych dla tych, którzy, tak jak ja, wolą „sadzone bez sadzonych”:
    można oddzielić żółtka od białek sposobem „jak na ciasto”, czyli delikatnie stuknąć nożem w skorupkę, tak aby przepołowić surowe jajko i ostrożnie, nad miseczką gdzie ma spływać białko, przelewać żółtko z jednej połówki skorupki do drugiej, po czym zostawić żółtko w skorupce i tak… np. cztery razy z czterema jajkami, jak do shakshouki z przepisu. Wtedy białka z czterech jajek można od razu zmieszać z wcześniejszymi składnikami i następnie zrobić sadzone żółtka 🙂

    #1958

    Kinga
    Participant

    Oddzielanie żółtek od białek jest w tym przypadku synonimem „lepsze wrogiem dobrego” 😉 Przede wszystkim to dodatkowe zajęcie, a żółtka i tak lubią się rozlewać. No i skorupkę z żółtkiem trzeba umieszczać w foremce na jajka na miękko, żeby konstrukcja się nie wywróciła. To jest więc tylko niepotrzebna wirtuozeria i może zniechęcić mniej obytych w kuchni. Oddzielanie tutaj żółtek od białek sposobem „jak na ciasto” ma moim zdaniem sens tylko w przypadku, gdy chcemy to danie przygotować dla kogoś kto nie lubi albo nie toleruje większej ilości białka kurzego. Wtedy można tak oddzielić żółtka, umieścić je od razu na patelni, a białka użyć do innej super fajnej potrawy, na którą przepis, mam nadzieję, wkrótce się pojawi 🙂

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.